Diversity?! “Daar heb ik even geen diversiteit voor”.

Ja natuurlijk! Een goed gestuurd divers team presteert altijd beter dan een homogeen team! Een NO-brainer voor iedereen (binnen HR) en inmiddels geadopteerd tot in de hoogste corporate kringen. Er worden zelfs al kleine stapjes gezet met deze awareness maar succesvol diversiteit te krijgen in leidinggevende posities lijkt een utopie. Ook weer getuige het artikel in de NRC deze week met verontrustende cijfers op vrouwelijk leiderschap.

Wij, Hilti, wereldmarktleider als toeleverancier van de bouw kennen dezelfde zo niet grotere uitdaging.

Hoe krijg je diversiteit als je in een branche zit met überhaupt niet grote aantallen vrouwen, ouderen, jonkies en vermeende allochtonen en met een technisch product welke ook niet de hoogste aantrekkingskracht heeft op diversiteit en in het bijzonder op vrouwen! (om daar in dit artikel maar op te focussen). Deze factoren zijn echter in mijn ogen slecht kleine hobbels in de queeste voor succes. Je hebt namelijk diversiteit  nodig om diversiteit te werven en daarmee schets je gelijk het kip en ei dilemma.

Ga je diversiteit rekruteren als dit al lukt en dan je organisatie door schade en schande wijs laten worden om deze doelgroep ook nog te kunnen integreren en te behouden? Of richt je alle mogelijke variabelen in om diversiteit aan te trekken maar struikel je al bij de drempel want wat heb je dan nodig? Probeer dat maar te bedenken met een homogeen overwegend blank mannenclubje van 25 tot 45 jaar 😉 om maar even te stigmatiseren op helaas nog veel respectabele sales/ tech. bedrijven.

Daarbij moet je in alle recruitment gelederen van je bedrijf alle vooroordelen en vooringenomenheid uitbannen om überhaupt het potentieel te zien in iemand die niet lijkt op wat je gewend bent! Helaas een natuurlijk en begrijpelijk proces wat het extra moeilijk maakt om potentieel te herkennen als het op je stoep staat.

Is alles dan zo zwart wit??

In tegendeel. Dit stuk is ook geschreven door een blanke man in de eerder genoemde doelgroep met dito bias. Al is het alleen al in m’n drive om risico uit te bannen in mijn verantwoordelijkheid als recruiter. Ondernemen en durven is eigenlijk de sleutel. Durf te kijken waar je wel aantrekkelijk bent voor de hele arbeidsmarkt populatie door ze juist aan te spreken en hoe je dit juist als stempel in de arbeidsmarkt kunt zetten.

Met Women in Sales hebben wij ook de stoute schoenen aangetrokken en hebben gelukkig alle awareness en inzet tot op het allerhoogste niveau binnen ons bedrijf met als gevolg een indrukwekkende groei in diversiteit. Nu alleen zorgen dat we sneller leren dan anderen om ook daadwerkelijk inclusie te krijgen. Wordt hard aan gewerkt.

Maar met Women in Sales is de eerste brug al geslagen. Wie volgt……

Meer vrouwen aan de top. Geen gezeik, iedereen gelijk!

Afgelopen week heeft Elles van Teylingen meegewerkt aan een Interview voor Intermediair omtrent gelijkheid. \”Wanneer het over diversiteit gaat word…

Social Media: wanneer doe je het goed?

Social Media: wanneer doe je het goed? Social media, niet meer weg te denken uit ons leven. De hele dag…

Topvrouw PostNL: Mét kinderen had ik deze baan ook gehad

Topvrouw PostNL: Mét kinderen had ik deze baan ook gehad INTERVIEW Herna Verhagen (52) geldt als een van de beste…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.