Amber van Heinsbergen

Inside Account Representative - Schneider Electric
Een zachte en warme energie straalt van Amber af. Afgestudeerd Cultureel Antropologe met een passie voor sustainability, strevende om de wereld elke dag een beetje beter maken. Niet per se een standaard commercieel profiel en toch werkzaam als Inside Account Representative. Hoe is deze transitie tot stand gekomen?

Hieronder deelt Amber haar verhaal.

“Ik was uit mezelf nooit bij sales gekomen. Ik ben heel erg blij dat ik daarvoor gekozen heb.”

Jij bent nu al even aan de slag voor Schneider Electric, kan jij wat meer vertellen over jouw functie en de organisatie?
“Sinds een jaar werk ik als Account Representative bij Schnieder Electric. Begonnen met een traineeship als inside sales via de Developher Academy en doorgegroeid als Account Representative. Dit traject had een grappig verloop. Als één van de eerste DevelopHer trainees ben ik in het team van Sonja Boots, mijn manager, terecht gekomen. Wij houden ons vooral bezig met digital sales. In eerste instantie had Schneider daar een wat conservatieve aanpak in. Voor de digitale sales reden zij door het hele land om de klant te bezoeken. Voor een meer effectieve aanpak hebben zij de afdeling Inside Sales opgezet. In eerste instantie verbinden wij op een digitaal vlak met onze klanten, ter ondersteuning van Field Sales. We groeien nu ook steeds meer in de richting van een eigen sales afdeling. Inmiddels zijn we niet meer alleen ter ondersteuning, maar proberen ook meer op het gebied van accountmanagement te faciliteren. Binnenkort ligt mijn focus meer op het onderhouden van deze accounts. Mijn rol is ondertussen veranderd en breder geworden. Dit komt ook omdat het gehele team volwassener wordt.

Samen met een technisch manager bieden wij ondersteuning op commercieel gebied, waar de technisch manager inhoudelijk in gaat op het product. Zelf ga ik ook vaker naar klanten toe. Dit is ontzettend leuk maar ook een beetje spannend, moet ik toegeven. Daar komt vaak het technische aspect naar voren, dit is nog niet mijn sterkste punt. Commerciële gesprekken daarentegen wel. Via deze manier proberen we ook partnerschappen aan te gaan. Partnerschappen ontstaan door frequent contact te hebben over de telefoon en regelmatig langs te gaan. Hiermee creëren wij een verbinding met de klant, zodat het niet een eenmalige order blijft. Dus wij als Inside Salesteam worden echt ingezet om klantenpartners te maken.”

Je vertelde dat je op grappige manier bij Schneider terecht bent gekomen. Hoe is dat gelopen?
“Als ik aan mijn vrienden en familie vertel hoe ik bij Scheider Electric terecht ben gekomen, vind ik het altijd grappig om te vertellen hoe dat is gelopen. Ik kom uit de antropologie, dus ik heb eigenlijk een maatschappelijke studie als basis. Daarna heb ik ook nog International Development studies gestudeerd. Ik zat volledig in een andere hoek te zoeken naar werk en ontwikkelde mijzelf ook op een totaal ander gebied. Tot ik met Sabine van Knijff in contact kwam. Zoekende naar een leuke baan en ik vond dat nog best een uitdaging in de ontwikkelingssector. Via LinkedIn stuurde Sabine mij een berichtje waarin zij zei dat mijn profiel haar aansprak en of we kennis konden maken. Omdat het een heel spontaan bericht was dacht ik; waarom ook niet! Toen ze mij belde vroeg ik eigenlijk meteen waarom mijn profiel haar zo aansprak voor een sales functie. Waarop Sabine uitlegde dat sales om communicatie en het vinden van je eigen stem draait. Kijken wie je bent en je salespersoonlijkheid te ontwikkelen. Ik was de eerste dat een traineeship via de DevelopHer Academy voor het Inside Sales team van Schneider volgde. Hierdoor kreeg ik in principe privéles van Sabine. Later kwamen Danique en Minck erbij. Als ik erop terugkijk heb ik enorm veel geleerd in een jaar tijd.”

Hoe heb je de overstap naar een technisch bedrijf ervaren?
“In eerste instantie sprak Schneider Electric mij niet helemaal aan, maar mijn interesse was gewekt. Het is natuurlijk een technisch bedrijf en ik kom helemaal niet uit de sales. Daarom had ik in eerste instantie niet verwacht dat ik het leuk zou vinden. In het begin was ik meer bezig met stopcontacten, groepenkasten en het bellen over campagnes. Nu richt ik mij op het profileren van Schneider Electric als meest ‘sustainable company in the world.’ Hier draaien we steeds meer campagnes voor en pitchen we over de nieuwe producten. Sustainability is heel erg belangrijk in mijn baan, ik ben helemaal niet technisch en zal dat denk ik ook nooit worden. Gelukkig wordt dat niet van mij verwacht. Praten over duurzaamheid en bezig mag zijn met de toekomst, waar we allemaal mee bezig zouden moeten zijn, is wat mijn passie aanwakkert in deze baan. De grotere boodschap erachter is voor mij belangrijk. Anders zou ik een beetje verloren zijn in de techniek, die ik denk ik nooit helemaal ga begrijpen.

Tot slot, hoe zie jij jouw toekomst?
“Wat ik dan ook zou willen doen bij Schneider is dat ik uiteindelijk echt de solution aan het verkopen ben en praten met adviseurs en klanten die met interesse luisteren naar het Sustainability verhaal van Schneider Electric. Dan gaat het niet meer over de losse schakelaars of de groepenkast.
Bij dit onderwerp voel ik mij uiteindelijk het meeste thuis en wellicht zou ik ook wel iets kunnen doen met een onderdeel van Schneider Electric waar ze zich inzetten voor verschillende soorten goeden doelen en NGO’s, maar ze maken ook hun eigen projecten. Het lijkt me ook zeer interessant om daar in de toekomst meer mee aan de slag te gaan. Ik zie mezelf steeds meer die richting op gaan, dus echt voor die duurzaamheid en inclusiviteit binnen Schneider. En eerlijk, Schneider is zo’n groot bedrijf dat ik nog niet kan zeggen waar ik in de toekomst heen ga. Dat is iets wat ik komende tijd ga uitzoeken.”

Ook toe aan een nieuwe uitdaging? Neem dan contact met ons op.

Sabine van Knijff

Sabine van Knijff

Head of DevelopHer Academy
+31 (0)6 12 52 37 84 s.vanknijff@womeninsales.com
Denise Veerman

Denise Veerman

Managing Director Operations
+31 (0)6 82 06 19 31 d.veerman@womeninsales.com

Balanced teams. Better. Faster.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.