Sales Influencer: Marcia Thijm

Sales influencer: Marcia Thijm, een sales-pro met hart voor onderwijs

 

Iedere maand interviewen wij een prominente influencer binnen het sales vak. Zij vertellen ons iets over zichzelf, hun carrière en praten ons bij op het gebied van trends en ontwikkelingen binnen het sales vak. Deze maand spraken wij Marcia Thijm, zij is Sales Director bij de Leidse Onderwijs Instelling.

Wie is Marcia?

\”Ik ben Marcia Thijm, ik ben 45 jaar en ik woon in Scheveningen aan het strand. Ik ben opgegroeid in Katwijk met 1 oudere zus en vanaf mijn 12e een flink aantal pleegzussen en broers uit alle windstreken. Behalve mijn Duitse moeder (dochter van een dominee met Franse voorouders en in de verpleging werkzaam) en mijn Surinaamse vader (een marineman) hadden we onder onze pleegzussen en broers ook nog van alles aan cultuur en afkomst in huis. Erg gezellig en bijzonder leerzaam (je leert heel goed voor jezelf opkomen met zoveel zussen/broerspul in huis 😉 ).

Ik werk nu al meer dan 10 jaar met veel plezier bij LOI als Director Sales. Ik ben op mijn 12e begonnen op de markt in Katwijk en Leiden om sokken en panty’s te verkopen als bijbaantje. Een beter alternatief dan bollen pellen vond ik, want dan hoefde ik tenminste niet om 5 uur mijn bed uit. Foute gedachte bleek achteraf, want ik mocht helemaal niet bij een kacheltje lekker met dames praten over 15 of 30 denier panty’s. Maar ik moest gewoon om half 6 aanwezig zijn om de wagen uit te laden en de kraam op te zetten. Wel meteen een les dat geen enkel vak eendimensionaal is.

Na een tijdje wat bijgebeund te hebben als fotomodel, wat niet mijn ding was; een beetje mooi zitten zijn, braaf je mond houden (vooral dat), ben ik na mijn VWO aan de slag gegaan bij een firma die hijskranen en takels verkocht. Ik heb een maand gedacht dat het waterkranen waren maar ach… Het was bedoeld als iets tijdelijks tot ik verder zou gaan met studeren. Maar de eigenaar bood me al snel een vaste betrekking aan en daarbij wilde hij ook nog eens mijn studie betalen. Ik hoefde niet lang na te denken en ben er uiteindelijk toch meer dan 5 jaar gebleven. Ook hier weer in een verkoop functie terecht gekomen en heel wat beleefd als vrouw (naja eigenlijk nog meisje) tussen de mannen en hijskranen.

Vanuit daar ben ik een eigen onderneming gestart om na twee jaar toch te verlangen naar weer meer dynamiek en collega’s, zo ben ik bij Alcatel Telecom terecht gekomen. Weer in sales natuurlijk, dit keer als pre-salesmanager. Leuke tijd waarin ik veel heb kunnen reizen en internationaal veel kennissen en vrienden aan over heb gehouden die ik tot op de dag van vandaag nog spreek. Daarna veel gedaan in verandermanagement en sales bij onder andere T-Mobile, Gouden Gids, VNU. De basis voor mijn behoefte aan beweging in sales was duidelijk gelegd!

In 2006 ben ik bij LOI terecht gekomen en heb ik me laten charmeren door de manier waarop wij onderwijs aanbieden. Ik ben me hier meer bewust geworden van wat onderwijs betekent in plaats vanf het vanzelfsprekend te vinden en als vanzelfsprekend recht te zien. Onderwijs staat gelijk aan groei, zelfstandigheid, onafhankelijkheid en ondernemerschap. Dit is een van de belangrijkste redenen om hier nog steeds te zijn en met veel plezier en ambitie te mogen bijdragen.\”

 \"\"

Wat houdt jouw functie bij LOI precies in?

\”Ik leid de B2B en B2C sales, wij adviseren consumenten en werkgevers met betrekking tot opleidingen. Dit gaat verder dan alleen een opleiding verkopen. We praten over toekomstperspectief, zowel op zakelijk vlak als de sociale betekenis van ontwikkeling. We praten over talent en ambitie en zetten ons in voor maatschappelijke thema’s zoals Leven lang Leren, Duurzame Inzetbaarheid, maar ook de tekorten in diverse branches zoals techniek en onderwijs. Wij zijn verantwoordelijk voor de klantervaring en signaleren daarbij samen met de andere domeinen binnen LOI-marktsignalen en trends zodat we adequaat kunnen blijven inspelen op de behoefte van Nederland binnen het onderwijsdomein.

We zijn ons met het hele team bij LOI heel bewust van het feit dat het starten van een opleiding een enorme impact heeft op het leven van de student. Er moet veel worden geïnvesteerd, niet alleen aan geld maar ook aan tijd. En dat heeft natuurlijk direct impact op een gezinsleven. Het overgrote deel van onze studenten heeft naast de gekozen studie ook een baan en daarbij moet er natuurlijk ook nog ruimte voor een gezond sociaal leven overblijven. Een gepast studieadvies is dan van het grootste belang. We zorgen dan ook dat we daar uitgebreid de tijd voor nemen en de klant de meest passende oplossing bieden passend bij zijn/haar ambities en leven. Ook voor de zakelijke markt onderscheiden wij ons van de andere spelers door niet alleen de in de opleidingsbehoefte te voorzien, maar breder te kijken naar de thema’s die spelen binnen een bedrijf en de ambities van het bedrijf. We geven maatadvies en ontwikkelen leerstof waarbij de casuïstiek van het bedrijf onderdeel worden van het curriculum. Dit verhoogt het rendement van de opleiding en zorgt voor een hoge mate van inzetbaarheid van de medewerkers in het werkveld.\”

 

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

\”Oh, zoveel en elke dag weer. Maar 1 advies heb ik het beste onthouden!

In de tijd dat ik als overambitieuze mega-streberige pre salesmanager bij Alcatel werkte gaf een hardwerkend Accountmanager van circa 50 jaar (van Surinaamse afkomst) een afscheidsfeestje omdat hij weg ging na een enorme bonus te hebben gekregen vanuit een wereldorder. Hij stopte met werken. Terwijl ik hem feliciteerde en de door zijn vrouw zelfgemaakte Surinaamse hapjes aan het wegwerken was vroeg ik hem: “Wat ga je doen met al die tijd die je nu hebt?” Hij keek me aan en ik zag dat hij me het domste levend wezen ever vond, hij lachte, schudde zijn hoofd en zei terwijl hij met beide handen mijn handen pakte (met zwaar Surinaams accent); ik ga LEVEN meisje, ik ga LEVEN!”

Op dat moment voelde ik precies hoe beperkt ik in elkaar zat en hoe hij mij zag. Ik ben dat op de een of andere manier nooit vergeten en herinner mezelf en anderen dagelijks aan wat belangrijk hoort te zijn, iets wat we in ons vak en in de haast soms makkelijk lijken te vergeten.

Collega, waar je ook bent, ik weet je naam niet meer maar je woorden zijn blijven hangen! 😉 \”

 

Welke trends zullen volgens jou erg belangrijk worden binnen het sales vak het komende jaar?

\”Dan denk ik even buiten alle tech-ontwikkeling om en kijk ik meer naar de psychologische kant van sales: Ik denk dat we in de sales steeds verder moeten gaan in de aandacht voor de mens achter het account en ervoor moeten zorgen dat we maatwerk op individu kunnen leveren. Door van het product en het aanbod af te stappen en te luisteren naar wat onze gesprekspartner vindt, denkt en voelt, creëer je een relatie.

Verbondenheid en vertrouwen zijn variabelen waar de consument steeds meer behoefte aan krijgt. Ik denk daarbij dat een dienstverlener er goed aan doet om ook vanuit de aangeboden diensten en producten een platform te bieden waarin gelijkgestemden (lees klanten en prospects) hun ervaringen kunnen delen. Ook daar is behoefte aan verbinding.

Ik noemde net al even “vertrouwen”; met de komst van de nieuwe Privacy Wet dit jaar moeten we niet alleen de regeltjes naleven, maar ons ook beseffen dat het ons (en de markt) ook weer bewust maakt van de relatie die we met elkaar hebben; vertrouwt de klant erop dat we netjes omgaan met privacygevoelige informatie? Durft de klant zich kwetsbaar op te stellen? Voelt de prospect geen drempel om contact op te nemen uit angst voor een gebrek aan vrijblijvendheid? Ook daar komt weer terug dat we naast alle technologische trends die onze verkoop ondersteunen, oog (een groot oog) moeten blijven houden voor de “zachte” kant van verkoop en de psychologische effecten van de ontwikkelingen binnen de markt.\”

 

Wat zijn jouw ambities en wat wil je nog bereiken?

\”Over mijn ambities kan ik kort zijn: ik wil nog altijd meer bijdragen aan bewustwording van Nederland met betrekking tot onafhankelijk denken en zijn.

Ik wil dat we voelen dat we ons leven zelf in de hand hebben. Dat we door beweging onafhankelijkheid creëren. Dat we kunnen en moeten groeien ongeacht afkomst, leeftijd en geslacht. Ook als ik ooit niet meer vanuit deze positie werkzaam ben en kan beïnvloeden zal ik me daarvoor blijven inzetten.\”

 

 

Wij willen Marcia heel erg bedanken voor haar medewerking aan deze blog en wij hopen dat jullie als lezers deze blog met net zoveel plezier gelezen hebben zijn als wij! Voor vragen of opmerkingen kunnen jullie ons natuurlijk altijd bellen of mailen.

Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hoe laat je een onuitwisbare indruk achter? In het dagelijkse en zakelijke leven is de eerste indruk en hoe jij…
Megan Don: Een doorzetter met een passie voor sales

Megan Don: Een doorzetter met een passie voor sales

Als je denkt aan een echte doorzetter met een passie voor sales, dan kom je al snel uit bij Megan…
Webinar: De neurowetenschap van besluitvorming

Webinar: De neurowetenschap van besluitvorming

Hoe verwerkt ons brein informatie? Tijdens dit webinar neemt dr. Marcia Goddard je mee in de neurowetenschap van besluitvorming. Hoe…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.