7 sollicitatietips van onze experts

7 sollicitatietips van onze experts

We hebben allemaal weleens een sollicitatiegesprek gehad waarvan je dacht dat ie echt lekker ging, maar dat je dan toch niet aangenomen wordt. Of je solliciteert op een functie waarbij je perfect aansluit op het profiel, maar dat je dan niet eens op gesprek mag komen! Hoe kan dat nou toch?

Wie kun je beter om hulp vragen bij zulke dilemma’s dan een recruiter, iemand die wekelijks ontelbare CV’s in haar inbox krijgt en kandidaten het vuur aan de schenen legt tijdens interviews.

Beste lezers, wij willen jullie graag voorstellen aan ons recruitment team, bestaande uit Warsha, Timothy en Afanaisa. Zij kunnen de ins en outs van de sollicitatieprocedure wel dromen en delen deze kennis graag met jou! In deze blog geven ze jou 10 tips om jouw volgende sollicitatie tot een gegarandeerd succes te maken. En als toetje geven ze bij iedere tip ook een horrorscenario dat zij weleens zijn tegen gekomen. Zo moet het dus niet!

Sollicitatiebrieven en CV’s

Tip 1: Zet altijd een foto op je CV.

Je moet je bedenken dat recruiters dagelijks een ontelbaar aantal cv’s door moeten spitten. Je wilt dus zorgen dat jouw cv iets persoonlijks heeft en de recruiter ook echt aanspreekt. Een goede manier om dit te doen is door een foto op je cv te zetten. Dan krijgt de recruiter gelijk het gevoel dat ze jou een beetje kennen. Vooral voor functie binnen de sales moet de cv er erg representatief uit zien. Je cv is visitekaartje van jezelf en de eerste indruk!

Horrorscenario: Een selfie op je cv. Selfies zijn natuurlijk een geweldige manier om een avondje stappen of een vakantie vast te leggen. Maar op je cv kunnen ze écht niet! Het foutste wat je kunt doen is een selfie met een glas alcohol in je hand, op je cv zetten.

Tip 2: Maak je cv niet te lang.

Wij als recruiter willen in één oogopslag kunnen zien wat jij in huis hebt. Houdt je cv dus kort en bondig, maximaal 3 pagina’s. Je hoeft ook niet altijd alles op je cv te zetten. Als je op je 16e een keer in de afwas hebt gestaan, en je solliciteert nu op een sales functie, is dat natuurlijk niet echt relevant. Zet ook niet te veel persoonlijke dingen op je cv, we willen een goed beeld van je krijgen maar je wilt ook nog iets bewaren om ons tijdens het gesprek mee te verrassen! Pas je cv dus aan op de functie waarvoor je solliciteert.

Horrorscenario: Wat wij echt niet willen zien is een cv van 7 pagina’s waarin je ons jouw hele levensverhaal op een super langdradige manier vertelt. Inclusief een uitgebreide omschrijving van je postzegelverzameling en de kat van je oma waar je ieder weekend een borsteltje overheen haalt.

Het sollicitatiegesprek

Tip 3: Zorg voor een klik met je gesprekspartner.

Het heet niet voor niets een sollicitatieGESPREK. Zorg er dus voor dat je een oprechte klik creëert met je gesprekspartner en borduur hier vervolgens op voort. Als het gesprek niet natuurlijk verloopt krijgen we ook niet heel erg het gevoel dat we deze persoon écht leren kennen. Als je iemand gaat aannemen is dat natuurlijk wel belangrijk.

Stel tijdens het sollicitatiegesprek ook altijd een aantal vragen, zo voelt het voor beide kanten meer als een gesprek dan als een ondervraging. En zo kom je ook veel geïnteresseerder over. Maar sla ook weer niet door, 2 á 3 vragen aan het einde van het gesprek is perfect.

Horrorscenario: Soms willen sollicitanten zo graag bewijzen dat ze geschikt zijn voor een bepaalde functie dat het lijkt alsof ze het hele gesprek vooraf hebben ingestudeerd. Dan krijg je meer het gevoel dat je naar een toneelstukje van de groep 5 van je zoontje zit te kijken, dan dat je een sollicitatiegesprek hebt met iemand.

Tip 4: Geef concrete voorbeelden.

Een van de vervelendste dingen voor een recruiter zijn kandidaten die tijdens een gesprek voornamelijk loze kreten roepen en maar een beetje om de hete brei heen draaien. Tijdens een sollicitatiegesprek willen wij concrete antwoorden horen waarbij je vooral ook voorbeelden geeft. Bereid het gesprek dus van tevoren voor zodat je gelijk een goed antwoord met voorbeeld kunt geven.

Horrorscenario: Recruiter: “Wat deed je precies bij je vorige baan?” Sollicitant: \”Ja ik was verantwoordelijk voor heel veel dingen. Zo deed ik de client relations en soms ook wel de accounts. Maar ik deed ook administratieve taken en ook wel een beetje marketing. Maar eigenlijk was het toch vooral wel die client relations hoor. Dus ja het belangrijkste waren de accounts.\”

Tip 5: Wees eerlijk over jouw interesses en ambities.

Het sollicitatiegesprek is ook voor jou als kandidaat een kans om kennis te maken. Het gesprek moet altijd van twee kanten komen. Ga jezelf dus niet omhoog praten of zeggen dat je iets leuk vindt terwijl dat niet zo is. Recruiters zijn er om een passende baan voor jou te vinden, wees dus eerlijk in jouw antwoorden en denk niet dat je jezelf moet bewijzen.

Horrorscenario: Lisa tijdens het sollicitatiegesprek: \”Ja ik ben dol op techniek! Lust er wel pap van!\” Lisa na haar eerste werkdag bij een technisch bedrijf: \”Dit trek ik niet hoor, ik ben zo niet technisch ingesteld! Zoek maar een ander want dit is niks voor mij.\”

Tip 6: Kleed je professioneel.

Sommigen zouden denken dat dit vanzelfsprekend is, maar je zult verbaasd zijn hoe sommige sollicitanten gekleed zijn. Pas je aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren, als je solliciteert bij een start up is dat natuurlijk heel anders dan bij een bank. En bij twijfel, vraag het gewoon! Recruiters vinden dat echt niet raar.

Horrosscenario: Een bloemetjesgordijn, een bloemetjesgordijn! Enough said.

Na het gesprek

Tip 7: Vraag aan het einde van het gesprek wanneer je iets hoort.

Het is echt niet raar om na het gesprek even te vragen wanneer je iets hoort over de uitslag van het gesprek. Recruiters zijn ook maar mensen, dus als je niets hoort bel er dan gewoon even achterna. Ook kun je jouw recruiter om terugkoppeling vragen na afloop van de sollicitatieprocedure, of je nu aangenomen bent of niet. Van je fouten leer je en het staat juist professioneel als je om feedback vraagt!

Horrorscenario: Kandidaten die boos worden, tot dreigbrieven aan toe.

Wij hopen dat deze tips jullie helpen bij de volgende sollicitatie! Voor vragen of opmerkingen kunnen jullie ons natuurlijk ook altijd even bellen of mailen.

Vrouwen in techniek: Het bouwen aan een inclusievere toekomst in de technische wereld

Vrouwen in techniek: Het bouwen aan een inclusievere toekomst in de technische wereld

We zitten in het jaar 2024, vrouwen en mannen hebben theoretisch gezien gelijke kansen. Toch vind je binnen sommige sectoren…
Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hoe laat je een onuitwisbare indruk achter? In het dagelijkse en zakelijke leven is de eerste indruk en hoe jij…
Megan Don: Een doorzetter met een passie voor sales

Megan Don: Een doorzetter met een passie voor sales

Als je denkt aan een echte doorzetter met een passie voor sales, dan kom je al snel uit bij Megan…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.