Interview Elske Doets

Wie is Elske Doets?

18 jaar ondernemer, moeder van twee zoons en daarnaast ook social ondernemer sinds twee jaar met mijn academy.

Je bent begonnen met werken bij het bedrijf van jouw vader toen je 14 was. Wanneer heb je het bedrijf over genomen?

Dat waren bijbaantjes. Ik heb Rechten gestudeerd want ik had het idee om advocaat te worden maar gedurende mijn studie – ik heb mijn rechtenstudie netjes af gemaakt – bedacht ik me dat ik helemaal niet faciliterend bezig wilde zijn. Ik wilde creërend bezig zijn en risico nemen en daarom kwam het zo samen dat ik op heel jonge leeftijd (28 jaar) 100% van de aandelen gekocht heb. Ik was toen nog lang niet ervaren genoeg om het bedrijf te runnen, het was een heel gezond bedrijf en ik moest het ook echt gewoon kopen. Mensen denken bij het kopen van een familiebedrijf vaak dat je dat in je schoot geworpen krijgt, daar was in mijn geval geen sprake van. Je hebt natuurlijk het financiële deel maar ook het emotionele deel en dat vond ik een nog veel grotere strijd. Daarmee nam ik een enorm risico.

Ik had een miljoenen schuld op mijn 28ste!

Is je vader toen meteen uit het bedrijf uitgestapt? Na de overname heb je echt een eigen managementstijl gecreëerd, was hij jouw voorbeeld?

Mijn vader is in 1940 geboren en heeft een klassieke leidersstijl; top-down. Er was geen communicatie horizontaal dus ik zag al heel snel dat dat niet de juiste manier was. Hij was de oprichter. Het is een valkuil van veel oprichters dat zij het kunstje heel goed kunnen en dat ze denken dat niemand anders dat ook zo kan. Dat is niet goed voor de teambuilding, je moet juist veel betrokkenheid krijgen. Ik zag al snel dat dat totaal anders moest en dat heb ik ook aangepakt. Hij is in het begin ook wel aangebleven omdat ik nog heel jong was. In mijn eerste jaar als ondernemer kreeg ik ook 9/11 (11 september) voor mijn kiezen. Dat had zakelijk ook heel fout kunnen aflopen.  Dan was die miljoenen schuld nog veel groter geworden…..

Wat ik lees over je managementstijl is dat het veel op gevoel en intuïtie gebaseerd is. Dat zal totaal anders zijn geweest voor jouw vader.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Ik heb ook kinderen gekregen en in die periode nam hij het tijdelijk weer waar. Dan ging hij op zijn eigen manier leidinggeven en dat werkte niet meer. Ik heb ook de beslissing genomen om mee te gaan in de nieuwe technologieën en was ook bereid daar veel in te investeren. Op dat moment was ik blij dat ik 100% van de aandelen had want als ik dat stapsgewijs had overgenomen was de volledige technologische vernieuwing veel langzamer gegaan. Dan had het bedrijf er heel anders voor gestaan.

Dat was een vooruitstrevend inzicht om te zien dat de branche een enorme verandering zou onder gaan. Is dat ook een van de redenen dat je in 2017 zakenvrouw van het jaar werd?

Daar waren meerdere redenen voor. Een van de redenen is dat ik het bedrijf in een crisisperiode enorm heb laten groeten. In drie jaar tijd is het bedrijf met 60% gegroeid. Om zakenvrouw van het jaar te worden, moet je ook iets met vrouwen hebben en ik zit natuurlijk in een vrouwen georiënteerde business. Daarnaast dient je bedrijf ook van een bepaalde omvang zijn Je moet minimaal 20 miljoen omzet hebben gerealiseerd om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je zelf ooit last of barrières ervaren omdat je vrouw bent?

Eigenlijk is het pas gaan spelen nadat ik zakenvrouw van het jaar ben geworden. Mijn vader zei toen ik het bedrijf over nam; “Leuk dat je het bedrijf overneemt, maar dan moet er nog wel een sterke man naast je staan.” Dat vond ik echt niet nodig. Ik ben een sterke vrouw en dat is genoeg. Dus ik heb wel weerstand gehad maar ik heb dat niet zo ervaren. Ik heb ook weleens bankiers op bezoek gehad die mij probeerden te kleineren als vrouw, maar dan stond ik mijn ‘vrouwtje’. Ik denk daar niet zo gecompliceerd over. Ik neem niet graag de slachtoffer rol aan, zullen we maar zeggen.

Wat betekent het woord diversiteit voor jou?

Het is natuurlijk niet zo dat als je een goede verdeling tussen man en vrouw hebt, dat je dan je een divers team hebt. Ik zou bijvoorbeeld ook meer mensen in mijn team willen met een arbeidsbeperking. Ik vind het mooi dat wij als bedrijf op die manier een bijdrage kunnen leveren zodat zij kunnen deelnemen in het arbeidsproces. Ik bekijk diversiteit dus heel breed.

En hoe zie je dat terug in jouw eigen bedrijf? Ben je daar actief mee bezig?

Wij hebben een actief beleid dat wij meer mannen willen aannemen en meer mensen met diverse culturele achtergrond en diversiteit. Maar het is niet altijd even eenvoudig om dat in te vullen. Mijn HR-manager is daar ook echt actief naar op zoek. De wens is er, maar het werkt nog niet helemaal zoals ik het zou willen.

Is vanuit die hoedanigheid de Young Business Academy 4.0 opgericht?

Vanuit de organisatie van “Zakenvrouw van het jaar” werd er verwacht dat als je de titel bemachtigde, je ook echt moest gaan inzetten voor vrouwen. Ik heb nagedacht of ik er goed aan deed om een initiatief op te zetten voor vrouwen van mijn eigen leeftijd. Die zitten toch wel wat meer vastgeroest in het comfort wat ze denken te hebben. Daarom wilde ik echt iets doen met jonge dames (15-24 jaar). Ik heb veel millennials bij mij werken en doe veel vrijwilligerswerk op de scholen van mijn kinderen, dus ik wilde echt iets doen voor jonge meiden die nog heel dicht bij hun kern zitten en nog niet verblind zijn door een salaris. Ik hoop dan een soort zaadje te kunnen planten dat wanneer ze zwanger raken, ik hoop oprecht dat ze ook gewoon voor gezinsuitbreiding blijven kiezen, ze dan niet opgeven of maar 2 á 3 dagen gaan werken want dat is dan zonde. Ook echt van alle hoogopgeleide dames die we vandaag de dag hebben.

Hoe denk je dat wij het ‘probleem’ diversiteit kunnen oplossen, zodat de verhoudingen meer in balans zijn?

Ik ben echt een voorstander van dat het echt vanuit de mensen zelf moet komen en als je met quota gaat werken vind ik dat erg rolbevestigend, want dan blijf je in een slachtoffer rol zitten. Ik wil juist zorgen voor het aanleren van benodigde vaardigheden en het vergroten van zelfvertrouwen want dat is een groot gemis. De dames die bij mij op de academy komen hebben veel talent en veel ambitie maar wel een gebrek aan zelfvertrouwen en je ziet dat ze zich te bescheiden opstellen.

Jij had lef, zelfverzekerdheid en de brutaliteit om te ondernemen. Vind je dat vrouwen dat missen?

Ja absoluut. Ik vind mindset heel belangrijk en dit is ook een onderdeel dat in de academy naar voren komt. Laatst heb ik een lezing gegeven bij de Hogere Hotelschool in Maastricht en toen heb ik het over mindset gehad voor een gemixt publiek (mannen en vrouwen). Ik vroeg toen: “Wie durft er op tafel te springen?” Je voelt hem al aan komen, de heren springen op tafel en geen van de dames deed dit. Na de pauze gingen alle mannen weg en de vrouwen bleven zitten omdat ik over de academy wilde vertellen. Iemand vroeg me: “Wat betekent het nou eigenlijk dat geen van de dames op de tafel sprongen?” Toen zei ik: “Dat geeft wel wat aan. Daar zit toch een gebrek aan lef!” Waarop een van de dames zei: “Dan ga ik het nu direct doen!”. Echter deed ze het niet direct, want ze begon eerst te praten over dat het wellicht niet zou lukken, en wat dan? Dat is dus precies wat je niet moet doen! Dat doen de heren ook niet. De heren springen er ook in een keer op. En toen sprong ze. De conclusie hiervan is: je ziet bij de dames een enorme voorzichtigheid op een of andere manier en die ga je niet oplossen met een wet of quotum. Dat zit echt heel diep verankerd in Nederland.

Je bent zelf een rolmodel/ inspiratie voor veel vrouwen. Waar zou je andere vrouwen voor willen behoeden?

In mijn geval heb ik een familiebedrijf overgenomen en dit klinkt altijd heel rooskleurig maar dit is een enorme strijd geweest om mijn positie daarin te krijgen, ook al kocht ik in een keer de aandelen. Daarna veel onrust gehad met de gebeurtenis van 9/11 (11 september), crisissen, technologische ontwikkelingen van het internet. Dat kon iets negatiefs betekenen maar werd uiteindelijk mega positief. Dus wat ik heb geleerd van al die ervaringen is vooral niet verlammen als het moeilijk wordt, maar echt doorgaan. Ik denk dat veel mensen in zo’n situatie al snel de kop in het zand steken en voorzichtig worden. Ik keer het in zo’n situatie juist om, dus ik ga mij anticyclisch gedragen waardoor het op een gegeven moment weer naar je terugkomt.

Hoe werkt de screening van de academy en hoe kom je in aanmerking?

Alle dames kunnen een cv, video en motivatie opsturen. Op basis daarvan doen wij een eerste selectie. Eigenlijk zijn we heel open minded dus ze hebben al best wel een horde genomen als ze die inschrijving doen. De meeste kandidaten mogen ook wel komen pitchen van mij. Mijn ervaring is, dat als ze komen pitchen, dat ik dan kijk naar diegenen die echt staan te trillen op hun benen, maar door hun inhoud en wilskracht daar toch gaan staan. Die kandidaten willen we hebben. Wij willen de ruwe diamanten en niet de mooie gepolijste diamanten, die komen er toch wel.

\"\"

Maakt het uit wat jouw ambitie is om in aanmerking te komen voor de academy?

Nee, dat maakt niet uit. Alle schoolniveaus en achtergrond is welkom. Het kan zijn dat je ondernemer wilt worden, maar ook dat je manager, CEO of politica wilt worden.

Wij hebben ook dames aangenomen die een schoonheidssalon of horecaonderneming willen beginnen. Dat zijn ook ondernemers. 60% van ons bruto nationaal product komt uit het MKB, die zijn dus juist super belangrijk voor ons!

Dit is de vierde editie van de academy. Hoe gaat het met de dames van de voorgaande jaren?

Na de academy stopt het niet. Het is een soort wasmachine waar je ingaat voor een week en daarna hebben wij terugkomdagen waarbij alle klassen van de academy samenkomen. We mixen ze ook allemaal en pakken dan gezamenlijke dingen op. Er zijn rolmodellen die coaching aanbieden, masterclasses die je kunt volgen, maar je kunt ook meelopen met deze rolmodellen bijvoorbeeld. You name it: alles is mogelijk, maar ze moeten er wel zelf om vragen.Pagina Elske doets

Wat wil jij eruit halen? Wat wil je neerzetten met deze academy?          

Ik ben heel onbaatzuchtig daarmee. Eigenlijk wil ik de dames die niet in het juiste omveld zitten een duw geven, die ze normaal niet krijgen, waardoor ze in een omveld komen waarna zij dus meer stappen kunnen nemen. Een goed voorbeeld hiervan is Merel: winnares van de tweede academy. Merel komt uit Ede (Bijbelbelt). Haar ouders zijn gescheiden, haar moeder kwam terecht in de bijstand, ze hadden geen auto en geen paspoort. Maar toch op haar 16de had zij twee bedrijven en ze studeert aan de Hogeschool in Ede, waar kinderen toch ook vaak op hun 18de gaan trouwen. Maar Merel wilde meer en heeft de instelling: “Ik ben CEO van mijn bedrijf, een creatief en enthousiaste ondernemer”. Zij wilde gewoon succesvol ondernemer worden maar zij had niet de juiste omgeving om haar te faciliteren. Nu, door alle mensen die zij heeft leren kennen (de young ladies maar ook de rolmodellen), heeft ze opeens een heel ander netwerk om haar heen. Hierdoor kan ze dus ook haar ondernemingen beter ontwikkelen. Dat werkt stimulerend.

Is dat wat vrouwen hier ook uit kunnen leren: als vrouwen succesvol willen zijn moeten ze hun omgeving veranderen?

Ja dat is belangrijk. Je hebt mensen nodig die je kunnen helpen en als je die mensen niet om je heen hebt dan moet je die mensen gaan zoeken en daar hulp aan vragen. Eigenlijk is de tip ook: durf te vragen! Maar helaas zie je ook nog steeds dat vrouwen elkaar tegenwerken.  Dan vraag ik me wel eens af waarom er zo moeilijk wordt gedaan. Dit werkt niet, we zouden elkaar juist beter kunnen maken.

 Wat is je tip voor de ambitieuze vrouw? Wat kun jij vrouwen meegeven?

Ik heb een 3D filosofie: Dream, Dare & Do. Er zijn heel veel mensen die dromen en ideeën hebben, maar je moet wel het lef hebben om het écht te gaan doen. Daar bedoel ik ook mee: doorzetten. Vaak zie je dat vrouwen toch erg voorzichtig zijn en erg blijven hangen in veilige kringen. Daar ga je natuurlijk de oorlog niet mee winnen. Misschien moeten vrouwen zich op dit punt iets mannelijker opstellen: verticaal netwerken.

\"\"

Meer info over de Lady Business Academy : https://www.elskedoets.nl/ladybusinessacademy/

 

Schrijver                 : Elles van Teylingen

Geredigeerd           : Kim van Waes

\"\"

Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hoe laat je een onuitwisbare indruk achter? In het dagelijkse en zakelijke leven is de eerste indruk en hoe jij…
Megan Don: Een doorzetter met een passie voor sales

Megan Don: Een doorzetter met een passie voor sales

Als je denkt aan een echte doorzetter met een passie voor sales, dan kom je al snel uit bij Megan…
Webinar: De neurowetenschap van besluitvorming

Webinar: De neurowetenschap van besluitvorming

Hoe verwerkt ons brein informatie? Tijdens dit webinar neemt dr. Marcia Goddard je mee in de neurowetenschap van besluitvorming. Hoe…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.