Vrouwen in techniek: Het bouwen aan een inclusievere toekomst in de technische wereld

Vrouwen in Techniek: Het bouwen aan een inclusievere toekomst in de techniek. Waarom vrouwen bijdrage aan een betere toekomst in de techniek.

We zitten in het jaar 2024, vrouwen en mannen hebben theoretisch gezien gelijke kansen. Toch vind je binnen sommige sectoren meer mannen dan vrouwen op de werkvloer. Zoals in de technische sector, waar slechts 15% vrouw is. Een vrouwelijk techneut wordt daarom nog vaak raar aangekeken of als onkundig beschouwd, terwijl dat niet zo is. Met Women in Technics willen daar graag verandering in brengen.

Vrouwen brengen waardevolle kwaliteiten in de technische sector

Vrouwen staan bekend om hun nauwkeurigheid, wat leidt tot een meer klantgerichte aanpak, een groter verantwoordelijkheidsgevoel en betere vaardigheden in planning en organisatie. Ze letten bijvoorbeeld meer op details en kijken op een andere manier naar problemen en oplossingen. Bovendien benaderen vrouwen oplossingen en problemen vaak op een andere manier dan mannen, waardoor een diversiteit aan ervaringen, perspectieven en ideeën ontstaat. Dit stimuleert de creativiteit en de resultaten binnen het bedrijf. Kortom, zorgt een combinatie van mannen en vrouwen op de werkvloer voor meer innovatie en betere besluitvorming, wanneer de kwaliteiten van beide geslachten worden benut om teams effectiever te laten functioneren.

Het aantal vrouwen in de techniek in slechts 15%

Waarom zijn er dan zo weinig vrouwen in de techniek?

Dat vrouwen niet vaak in de techniek gezien worden, heeft niet te maken met onwil om de techniek in te gaan. Sterker nog, steeds meer vrouwen kiezen voor een technische studierichting of opleiding. Waar mannen doorgaans kiezen voor een technische opleiding op beroepsniveau 3 of 4, kiezen vrouwen vaker voor een HBO of WO studie in dit vakgebied.

Op beroepsniveau zijn er weinig vrouwelijke rolmodellen die vrouwen kunnen helpen en inspireren, waardoor vrouwen zichzelf liever wat anders zien doen. Veel van deze technische beroepsstudies zijn gericht op mannelijke deelnemers, waardoor vrouwen zich niet welkom voelen. Hiernaast spelen vooroordelen en stereotyperingen ook een belangrijke rol, wat het beeld schetst dat vrouwen in de techniek als uitzondering wordt gezien. Ondanks dat meer vrouwen technische studies kiezen en ook afmaken blijft slechts 35% van de vrouwen in de techniek werken na haar studie.

Het belang van diversiteit op de werkvloer

Als het niet aan de studie ligt, waarom zijn er dan minder vrouwen in deze sector dan mannen? Dat heeft te maken met seksisme en een minderheidsgevoel. Vrouwen geven aan zich ongemakkelijk te voelen in een sector of werkcultuur waar zij in de minderheid zijn. Maar ook ervaren zij seksisme, waardoor de sector minder aantrekt. Anderzijds is de technische bedrijfscultuur niet op vrouwen ingericht. Vrouwen vinden flexibiliteit en secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan mannen. Denk aan werk-privé balans, werktijden, vakantiedagen en zwangerschapsverlof. Het is bij sommige bedrijven in de techniek bijvoorbeeld nog niet altijd mogelijk om part time te werken of zijn er geen vrouwen toiletten aanwezig. Ondanks de verschillende redenen blijft het toch belangrijk om een team te creëren met zowel mannen als vrouwen. Diversiteit in teams zorgt voor meer creativiteit, innovatie en efficiëntie.  

Diversiteit op de werkvloer is in alle sectoren erg belangrijk en gelukkig steeds vaker aanwezig. Het gaat daarmee niet alleen om de verdelingen man, vrouw of non-binair, maar ook om verschil in etniciteit, afkomst, cultuur en geloof. Om een divers team goed te laten functioneren zijn onderling vertrouwen en een fijne sfeer nodig. Een divers team zorgt voor een betere kwaliteit van het werk en in het werk.

Onze missie bij Women in Technics

Bij Women in Technics willen wij graag helpen het tekort aan technisch personeel aan te pakken. Daarom werken wij samen met bedrijven in de technische sector om werk-leertrajecten aan te bieden. Ons doel? Meer vrouwen enthousiast maken om zich om te scholen tot technisch expert. We begeleiden en trainen deze vrouwen gedurende 1 tot 2 jaar, zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Ook zijn we er om hen te steunen en een veilige haven te bieden tijdens deze, soms indrukwekkende, carrièreswitch. Het gaat bij ons niet alleen om het verhogen van het aantal vrouwen in de technische sector, maar ook om het bevorderen van diversiteit in deze sectoren. Dat doen we door het tekort aan technisch personeel te verkleinen met de inzet van vrouwen.

Francien Korstanje Women in Technics

Francien Korstanje

Business Unit Director
+31 (0)6 51 73 59 02 f.korstanje@womenintechnics.com
Het overwinnen van vooroordelen: Een blauwdruk voor inclusieve technische gemeenschappen

Het overwinnen van vooroordelen: Een blauwdruk voor inclusieve technische gemeenschappen

Vooroordelen en stereotypen lijken in onze samenleving te blijven hangen, zelfs als we beweren steeds toleranter te worden. Als gemeenschap…
Vrouwen in techniek: Het bouwen aan een inclusievere toekomst in de technische wereld

Vrouwen in techniek: Het bouwen aan een inclusievere toekomst in de technische wereld

We zitten in het jaar 2024, vrouwen en mannen hebben theoretisch gezien gelijke kansen. Toch vind je binnen sommige sectoren…
Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hoe laat je een onuitwisbare indruk achter? In het dagelijkse en zakelijke leven is de eerste indruk en hoe jij…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.