Megan Don: Een doorzetter met een passie voor sales

Megan Don voor een interview met Women in Sales Experts in balanced teams. Geplaatst door Women in Sales bij Prometheus Logistics in Veenendaal, waar zij als Salesmanager werkt

Als je denkt aan een echte doorzetter met een passie voor sales, dan kom je al snel uit bij Megan Don. Een stralende 30-jarige Rotterdamse. In dit interview onthult Megan haar inspirerende reis van breed geïnteresseerde student tot een krachtige professional in de wereld van sales en management.

Ze begon haar reis op de MAVO, volgde een studie toerisme, maar ontdekte al snel dat haar ware roeping elders lag. Met vastberadenheid en veerkracht stroomde ze door naar het HBO, waar ze de opleiding MER (Management, Economie en Recht) volgde en zich specialiseerde in bedrijfskunde.

Een weg vol ontdekkingen

Megan’s pad naar succes was allesbehalve rechtlijnig. Op de vraag of ze altijd wist wat ze wilde worden, schudt ze haar hoofd. “Nee, absoluut niet,” lacht Megan. Haar brede interesses leidden haar naar een toerisme-opleiding, waar ze haar liefde voor reizen kon combineren met haar studies. Ze merkte al snel dat reizen een hobby moest blijven en besloot een andere koers te varen.

Tijdens een tussenjaar ontdekte Megan haar ware roeping. Met de hulp van een coach besloot ze verder te studeren en schreef ze zich in voor bedrijfskunde. Deze opleiding bood haar de mogelijkheid om te reizen door middel van stages in het buitenland. Zo liep ze stage in Amerika, Suriname en Maleisië. Megan voelde zich als een vis in het water dankzij de verschillende facetten van haar bedrijfskundige opleiding, waar ze niet alleen aandacht besteedde aan management en recht, maar ook aan vele andere disciplines.

Deepdive in de saleswereld

Terwijl Megan nog studeerde, besloot ze haar eigen bedrijf te starten. Terugkeren naar de horeca was geen optie voor deze ambitieuze jonge vrouw. Haar stage-ervaring bracht haar in contact met koude acquisitie, en al snel besloot ze zich te specialiseren in sales en koude acquisitie, waarbij ze alles deed, van het verkopen van reclametijd tot het genereren van leads voor klanten. Deze periode beschouwt Megan als haar “sales vuurdoop,” maar na verloop van tijd begon ze te verlangen naar een groter doel, een doel waarbij ze daadwerkelijk waarde kon toevoegen aan een organisatie.

"Na verloop van tijd begon ik te verlangen naar een groter doel..."

Na twee jaar in de sales te hebben gewerkt, begon het reisvirus opnieuw te kriebelen. Megan besloot om 10 weken lang naar Australië en Nieuw-Zeeland te reizen. Bij haar terugkeer was ze op zoek naar meer stabiliteit, met het oog op haar toekomst.

Megan Don voor Women in Sales Experts in balanced teams

Nieuw begin bij Visma

Die stabiliteit vond Megan bij Visma, een softwareorganisatie. Ze werkte voor de entiteit Yuki Works, een boekhoudplatform, waar haar salesprestaties al snel opvielen. Ze kreeg de kans om andere entiteiten te helpen hun sales te verbeteren en specialiseerde zich in nieuwe benchmarks, van het geven van trainingen tot aan het begeleiden van API implementaties. Bij Yukiworks begon ze te werken met een team van 60 mensen, maar tegen de tijd dat ze vertrok, waren dat er 200 geworden. Het bedrijf draaide als een geoliede machine, maar Megan merkte dat ze uitdaging en vrijheid begon te missen, omdat ze zich steeds meer op één project moest concentreren.

Op een gegeven moment kreeg ze een bericht van Sabine van Knijff in haar LinkedIn-inbox. Sabine benaderde Megan op een persoonlijke en aansprekende manier, wat onmiddellijk haar aandacht trok. 

De eerste belafspraak met Sabine werd gepland, de klik was daar. Megan gaf aan dat ze niet meer tevreden was in haar huidige functie, en Sabine stelde voor dat Prometheus wellicht goed bij haar zou passen. Dit sprak Megan enorm aan, omdat Prometheus complexere softwareproducten verkocht en een kleinschalige (MVO) organisatie was waar zij veel verschillende taken kon vervullen. Na een gesprek met Prometheus waarin de klik overduidelijk was, begon Megan als Accountmanager bij het bedrijf.

Megan Don en Sabine van Knijff voor het kantoor van Prometheus logistics in Veenendaal voor Women in Sales.

De transformatie binnen Prometheus

Prometheus onderging op dat moment interne veranderingen, omdat de oprichters met pensioen gingen en het bedrijf was overgenomen door aandeelhouders. Megan was van mening dat de organisatiestructuur en cultuur moderner en meer van deze tijd moest worden, om beter te kunnen concurreren in de wereld van Software as a Service (SaaS). Ze nam de ervaring mee die zij had opgedaan bij Visma, met name op het gebied van prijsstelling; vaste tarieven en consultative selling.

Samen met de directie bij Prometheus vereenvoudigde Megan het prijsmodel. Waardoor het zowel voor klanten als intern duidelijker werd. Ze begon in april en tegen december had ze al klanten overgezet naar het nieuwe prijsmodel, waarbij bijna alle bestaande klanten zich voor 3 tot 5 jaar verlengden op dit nieuwe model. Intern werden er ook personeelswijzigingen doorgevoerd, om meer synergie te creëren. Megan maakte de overstap van accountmanager naar salesmanager.

De overgang verliep natuurlijk en vloeiend voor Megan. Haar ervaring als teamlead bij haar vorige baan hielp haar snel in haar nieuwe rol te groeien. Inmiddels werkt ze aan het opzetten van haar eigen team en heeft zij de hulp ingeroepen van ‘Women in Sales‘ om haar hierbij te ondersteunen.

Megan Don: Energiek en Doelgericht

Op de werkvloer staat Megan bekend om haar energie en enthousiasme. Ze straalt zoveel positieve energie uit dat zelfs de ontwikkelaars aan de andere kant van het kantoor het merken wanneer zij binnenkomt. “Ik ben gewoon luidruchtig” zegt Megan. Ze beschrijft zichzelf als competitief, assertief en soms een beetje té gedreven, met de mentaliteit van een Rotterdamse: “Niet lullen, maar poetsen.”

De directheid van Megan wordt intern gewaardeerd, ook al zijn haar collega’s het niet altijd gewend. Haar openheid, eerlijkheid en overtuigingskracht zijn haar sterke punten. Ze weet mensen te verbinden en brengt positieve energie in haar team en organisatie.

Wat Megan terugkrijgt van haar klanten is enthousiasme. Ze hoort vaak dat ze de zaken op een leuke en boeiende manier benadert. Haar doel is om klanten blij te maken en hen te laten voelen dat ze een waardevol gesprek hebben gevoerd, in plaats van een standaard salespraatje. Megan beschouwt zichzelf als een bemiddelaar tussen haar klanten en organisaties en neemt hen graag mee in het proces.

”Women in Sales wist de vinger op de pols te leggen in wat wij nodig hebben, wat natuurlijk heeft geresulteerd in een kandidaat die perfect aansluit.”

Megan Don en Leslie bij Prometheus Logistics in Veenendaal

Van kandidaat tot opdrachtgever

Ze beschrijft het als een geheel nieuwe ervaring als opdrachtgever, waarbij ze betrokken is bij het proces van begin tot eind. Ze benadrukt de persoonlijke en transparante benadering van ‘Women in Sales’ die zij ook tijdens haar ‘kandidaat’ traject heeft ervaren.”Women in Sales wist de vinger op de pols te leggen in wat wij nodig hebben, wat natuurlijk heeft geresulteerd in een kandidaat die perfect aansluit.” Ook hoorde Megan dat de aangedragen kandidaten allemaal positief onder de indruk waren van het Women in Sales team.

Voor Megan is diversiteit essentieel, en ze ziet dit in veel aspecten. Diversiteit gaat over meer dan alleen gender of leeftijd; het omvat verschillende ervaringsniveaus en achtergronden. Op de werkvloer bij Prometheus hecht ze waarde aan de diverse perspectieven die verschillende mensen met zich meebrengen. Ze is ervan overtuigd dat dit uiteindelijk leidt tot synergie en verrijking voor de organisatie als geheel.

Het overwinnen van vooroordelen: Een blauwdruk voor inclusieve technische gemeenschappen

Het overwinnen van vooroordelen: Een blauwdruk voor inclusieve technische gemeenschappen

Vooroordelen en stereotypen lijken in onze samenleving te blijven hangen, zelfs als we beweren steeds toleranter te worden. Als gemeenschap…
Vrouwen in techniek: Het bouwen aan een inclusievere toekomst in de technische wereld

Vrouwen in techniek: Het bouwen aan een inclusievere toekomst in de technische wereld

We zitten in het jaar 2024, vrouwen en mannen hebben theoretisch gezien gelijke kansen. Toch vind je binnen sommige sectoren…
Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hier zijn 5 tips om impactvol te spreken

Hoe laat je een onuitwisbare indruk achter? In het dagelijkse en zakelijke leven is de eerste indruk en hoe jij…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.