Het aandeel vrouwen dat een technische beroep uitoefent, is een schrijnende 15%. Wij vroegen Francien Korstanje – Business Unit Director van Women in Welding en Technics – waarom juist vrouwen nodig zijn binnen deze sector.
Waarom zijn er meer vrouwen nodig in technische sector?
Er zijn grote tekorten bij technische organisaties en de komende jaren zal dit tekort alleen maar groter worden. Nu kunnen vrouwen bijvoorbeeld, vanwege een fijne motoriek, het tekort aan TIG-lassers al verkleinen.
Voor iedere organisatie en branche is diversiteit belangrijk. Door diverse teams te creëren kan ieders talent meer benut worden. Naast het grote tekort aan technische mensen, is het voor nu nog een mannenwereld. Wat mij betreft is dit hèt moment om vrouwen op te leiden en direct in te zetten bij opdrachtgevers.
Hoe draagt Women in Welding hieraan bij?
Wij detacheren, coachen en leiden vrouwen op in technische beroepen. Bij Women in Welding zorgen wij dat vrouwen de belangrijkste certificaten halen om direct aan de slag te gaan als lasser. Gaandeweg in het traject worden andere certificaten gehaald en kunnen de vrouwen doorgroeien naar behoefte van de opdrachtgever. Ondertussen bouwen wij een community op en zorgen wij voor een optimale verbinding met de werkplaats.
Voor de opdrachtgever betekent dit een constante instroom aan lassers, met de focus op diversiteit én de toekomst. De vrouwen binnen onze communities kunnen later doorstromen in diverse functies, denk aan projectleiders, werkplaatsbegeleiders, inspecteurs of managers.
Waarom is Women in Welding een succes?
Women in Welding biedt een totale community aan met extreem goede begeleiding vanuit onze kant, wat cruciaal is voor het succes. De uitdaging zit in de flexibiliteit van de werkplek en het creëren van deze community. De meeste vrouwen die de techniek in gaan, zijn de enige vrouw in een mannenteam. Voor de meeste vrouwen is onderdeel zijn van een community de uitkomst om de stap naar de techniek te zetten. Deze uitdagingen pakken wij aan om er voor te zorgen dat deze vrouwen goed werk kunnen leveren, zich gehoord voelen en zich voor langere tijd binden aan onze opdrachtgevers.
Persoonlijk geloof ik dat vrouwen de techniek in willen, maar dat zij een springplank nodig hebben. Wij bieden zo een springplank. Per community zorgen wij dat het tekort op de arbeidsmarkt kleiner wordt. En uiteindelijk… world domination ;).
Over Francien
Francien startte haar carrière bij een grote internationale sales organisatie. Waar zij al snel van deur tot deur verkoper doorgroeide tot manager, om uiteindelijk de verantwoordelijkheid te hebben over de gehele sales operatie en het ontwikkelen en werven van talent binnen de Benelux en Duitsland. Hier ontdekte zij dat het coachen, begeleiden en managen van talent haar energie gaf.
Nadat ze uit deze rol was gegroeid besloot zij destijds om de volgende stap ergens anders te zetten. Niet lang daarna kreeg zij Elles van Teylingen aan de lijn. In eerste instantie voor een vraag over een bepaalde vacature, maar al snel bleek dat zij beter op haar plek zou zijn bij Experts in balanced teams. Inmiddels is zij verantwoordelijk voor het nationaal en internationaal uitrollen van de labels Women in Welding en Technics. Haar doel is zoveel mogelijk vrouwen een basis en podium geven in de technische branche.
Geïnteresseerd in Women in Welding?
Ken jij iemand die zich wil omscholen tot lasser of ben je geïnteresseerd in ons detacheringstraject?
Bekijk onze website of voel je vrij om contact op te nemen met Francien.